Átadták a Soproni Digitális Közösségi Alkotóműhelyt

A Soproni Digitális Közösségi Alkotóműhely ünnepélyes megnyitására szeptember 25-én került sor, a Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziumában.

A rendezvényen köszöntőt mondott Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár (ITM), Dr. Farkas Ciprián fejlesztésekért felelős városi tanácsnok (SMJV), valamint Králik Tibor a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja.

A rendezvényen Virág Péter, az NFSI Kft. ügyvezető helyettese tájékoztatást adott a szeptemberben indult KEHOP-5.2.2-16-2019-00133 „Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma energetikai fejlesztése” című projektről.

A soproni, több mint száz négyzetméteres DKA-termet saját forrásból alakította ki a Soproni SZC, míg az eszközök és berendezések 23 millió forintos pályázati támogatásból, a GINOP-6.2.3-17-2017-00003 “A Soproni Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése a lemorzsolódás csökkentése érdekében” című projekt keretében kerültek beszerzésre. A beruházás eredményeként lézervágó, lézergravírozó, 3D nyomtató, CNC-marógép, Lego-robot, hímzőgép, varrógép, mikroelektronika és modern számítógépek kerültek elhelyezésre a DKA-ban. A tanulók tevékenységét a Soproni SZC tagintézményeinek szakoktatói segítik a foglalkozások során.

A Soproni SZC pályaorientációs tevékenységének részeként az általános iskolásoknak szervezünk foglalkozásokat, nyári táborokat, mellyel a szakmák megismertetése a célunk. A tanműhelyek szigorúságával ellentétben az alkotóműhelyek nyitott, diákcentrikus terek, ahol vezetett módon, de önállóan, saját ötleteiket valósíthatják meg a diákok.Olyan technológiákat ismertetünk meg a gyerekekkel, amik a jövő eszközei. A 3D nyomtatás, lézervágás, mikroelektronika mind segítség az alkotásban, miközben fejlődik a tervezői és vizuális látásmódjuk. A digitalizáció, a robotika mellett kipróbálhatók hagyományos szakmák, többek között a könnyűipar és faipar.

Szeptemberben elindult a KEHOP-5.2.2-16-2019-00133 „Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma energetikai fejlesztése” című pályázat előkészítési és tervezési szakasza. A projektben sor kerül az iskola homlokzatának fejújítására, nyílászárók cseréjére, valamint a fűtés korszerűsítésére, összesen 300 millió forintos pályázati forrásból. A projekt megvalósító partnere az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. 

Válaszd a szakképzést! - Pályaválasztás 2020/2021.
Megkezdődött a 2019/2020-as tanév