Szakma Sztár Fesztivál 2018

„A jó szakma felér egy diplomával.” A XI. Szakma Sztár Fesztivál döntőjét 2018. április 23. és 25. között rendezik Budapesten. A Soproni SZC több tanulója is előkelő helyen jutott be az országos verseny döntőjébe.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2018-ban is megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére „XI. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel 2018. április 23-25-e között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában kerül sor.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve  a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében.

A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi  kamarák szervezték és bonyolították le, a budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlik. A látogató diákok szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt, valamint az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatják majd tehetségüket.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyre jelentkező − a szakképző intézményekben végzős − tanulók létszáma 2008 óta erőteljes növekedést mutat. Az induló évben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben. 2018. évben az országos szakmai versenyekre a 43 szakképesítésben több mint 7.500 fő jelentkezett.

SZAKMA SZTÁR 2018 – Az országos szakmai versenyek döntőjébe jutott tanulóink
Tanuló neve Szakképesítés neve Tagintézmény Kamara
Annus Dániel Renátó Festő, mázoló, tapétázó Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája Soproni Kereskedelmi és Iparkamara
Füzi Sándor Festő, mázoló, tapétázó Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája Soproni Kereskedelmi és Iparkamara
Bugyó Nikoletta Fodrász Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája Soproni Kereskedelmi és Iparkamara
Kovács Boglárka Bianka Fodrász Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája Soproni Kereskedelmi és Iparkamara
Könczöl Nóra Fodrász Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája Soproni Kereskedelmi és Iparkamara
Pfaff Dóra Fodrász Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája Soproni Kereskedelmi és Iparkamara
Szabados Márton Ipari gépész Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Pődör Csaba Kőműves és hidegburkoló Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Csiszár Richárd Koppány Villanyszerelő Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma Soproni Kereskedelmi és Iparkamara
A táblázatban felsorolt szakképesítésekben tanuló versenyzők jutottak be a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjébe.