ÜNNEPÉLYES TANÉVNYITÓ A PORPÁCZYBAN

Magyarország Kormánya által biztosított, több mint egymilliárd forintos kormányzati költségvetési forrásból valósult meg az Alpokalja – Fertő-táj egyetlen szakképző intézménye, a Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakképző Iskolája, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja új iskolaépületének megépítése. A tíztantermes, tornacsarnokkal rendelkező új épület ünnepélyes átadására, egyben a 2017/18-as tanév évnyitójára 2017. szeptember 4-én került sor Fertődön.

Az ünnepségen közel 400 vendég vett részt, köztük az iskolai diákjai, tanárai, szülők, partner intézmények. Az épületet Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár adta át, ünnepi köszöntőt mondott Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselője. Az új iskolaépületet Tóth Miklós katolikus plébános szentelte fel.  

 71 év telt el az intézmény alapításától a mai napig. Az átadásra került, impozáns megjelenésű, 10 tantermes középiskola épülete bútorozva, az oktatást segítő informatikai eszközökkel felszerelve (interaktív táblák, notebookok, asztali gépek, nyomtatók) nyitja meg kapuit a 2017/18-as tanévben.

Az új iskolaépület 2419,18 m2 alapterületű, négy nagyobb funkcionális egységre tagozódik:

a tantermeket tartalmazó oktatási szárny (6 db mobil fallal kettéosztható tanterem, egy ún. természettudományi szaktanterem, három kisebb csoportfoglalkoztató egység, kiszolgáló helyiségek), tanári-adminisztrációs blokk (irodák, orvosi szoba), aula, amely az épület körüli természet egyik legszebb része, a hercegi „Lés erdő” felé fordul nagy üvegezett felületeivel, valamint a tornatermet és kiegészítő egységeit befogadó kétszintes kialakítású épülettömb, további két tanteremmel.

Az Intézmény munkáját a folyamatos megújulás jellemzi: az alapító, Dr. Porpáczy Aladár eszmeiségét folytatva, ma megújult képzési palettával segíti a duális szakképzés sikerességét. Az iskolában közgazdasági és turisztikai szakgimnáziumi képzés folyik

Példaértékű projektje a Fertőd-Frauenkirchen magyar-osztrák kooperációs modell, amely 23 éve működik kiváló eredménnyel az iskolában. A tanulók két ország tapasztalatára, tudására építhetnek a közgazdaság ágazati képzésben, magas szintű nyelvismerettel kiegészülve.

2007-től a turisztikai képzést támogatva a Porpáczy Aladár Szakképző Iskola látja el – első közoktatási intézményként az országban – a Fertőszéplaki Tájházak kiállító hely működtetési feladatait, mellyel Európai Uniós mintaprojektet valósított meg. A Fertőszéplaki Tájházak rendezvényei, múzeumpedagógiai programjai kiemelt szerepet töltenek be a fiatalok hagyománytiszteletének, identitásának kialakításában, közösség építésében, a világörökségi címet viselő Fertő-táj megismerésében.

Egy korszerű és szép iskola került átadásra, amely méltón illeszkedik Fertőd város és a Fertő-táj európai hírű kulturális, művészeti környezetébe.

Fotók: Magasi Dávid /Lapcom Zrt./

 

Tervező:                                    Meander Sopron Építész Iroda Kft.

vezető tervező: Supka-Kovács Tamás

Építtető:                                    Nemzeti Sportközpontok   

Beruházás lebonyolító:     BMSK ZRT

műszaki ellenőr: Palcsok Szilárd

Kivitelező:                                Swietelsky Magyarország Kft.

felelős műszaki vezető: Tihanyi Andrea

építésvezető: Bodó Jenő